HAKKIMDA
Kırcaali göçmeni bir baba ile annenin üç çocuklu ailesinin ortancası olarak 1981 baharında Manisa’nın Salihli ilçesinde dünyaya geldim. Annem ve babam ismimi kaybettikleri ilk bebeklerinden ötürü Gürhan koymuşlar. İlçenin daha çok göçmen nüfusunun yaşadığı kenar mahalle okullarından Kurtuluş İlkokulu’nu bitirdikten sonra talihsiz 81 kuşağının iptal edilen ve tekrarlanan ilk sınavı olan 1992 Anadolu Lisesi sınavları sonrası Salihli Sekine Evren Anadolu Lisesi’ni kazandım. Günümüzle kıyasladığımızda bugünün ‘butik’ özel okullarından çok daha kaliteli ve dolu bir eğitim aldığımı düşündüğüm ortaokul ve lise eğitimim sonrası talihsiz 81 jenerasyonu olarak bir sınav şanssızlığı daha yaşadık ve o yıl iki aşamalıdan tek sınava çevrilen Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı sorularımız bir kez daha bu sefer sınav öncesi çalındığı tespit edilerek iptal edildi (https://www.hurriyet.com.tr/gundem/turkiyenin-en-sanssiz-sinav-kusagi-81liler-17486246). 17 Ağustos depremi acılarını yaşadığımız o günlerde çocukluk hayalim olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandım. Aslında hayalim milyonlarca erkek çocuk gibi sporcu olmaktı ama neyse…
Oldukça keyifli ve kendimce dolu dolu geçen üniversite hayatım sonrası 2005 yılında Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra bu sefer hayatta ilk defa sınav şansım yanımda oldu ve girdiğim Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) iptal olmadı ya da soruları çalınmadı. ️ Hatta bununla da kalmadı hayallerimin ötesinde bir başarıyla ülkemizin spor hekimliği ihtisası veren 7 üniversitesinden biri olan Hacettepe Üniversitesi Spor Hekimliği Anabilim Dalının açtığı ilk kadroya eş kıdemlim Dr. Uğur Diliçıkık ile birlikte yerleştim. Her biri ülkemizde alanlarının en iyilerinden olan üç hocamın; Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral (spor cerrahisi), Prof. Dr. Haydar Ali Demirel (egzersiz fizyolojisi), Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ (fiziksel tıp ve rehabilitasyon) adeta birer sac ayağını oluşturduğu spor hekimliği eğitimim sürecinde mesleğim adına çok önemli deneyimler kazandım. Prof. Dr. Haydar Demirel hocamın danışmanlığında “İmmobilizasyon ve Titreşim Uygulamasının Aşil Tendonu ve Tip 1 Kollajen Döngüsü Üzerine Etkisi” başlıklı hayvan çalışmam ile uzmanlık tezimi yapıp 2011 martında Anabilim Dalımızın yetiştirdiği ilk uzman olarak uzmanlık eğitimimi tamamladım.
Ardından 2011-2013 yılları arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesine atanan ilk spor hekimliği uzmanı olarak Devlet Hizmeti Yükümlülüğümü Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesinde yaptım. Bu süreçte şehirde ve bölgedeki amatör spor branşlarındaki yüzlerce sporcunun yanı sıra profesyonel spor kulüplerine elimden geldiğince olanaklar dahilinde yardımcı olmaya çalıştım. Üniversiteyle olan bağımın kopmadığı bu dönemde Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral yönetiminde gerçekleştirilen Galatasaray SK Sporcu Sağlığı Yapılanması, Stratejisi ve Organizasyonu Projesinde altyapı sağlık sisteminin oluşturulmasında görev aldım. Ülkemizde düzenlenen 2013 FIFA U-20 Dünya Kupasında Yerel Sağlık Organizasyon Komitesinde Gaziantep sorumlusu olarak FIFA doktoru Dr. Terence Babwah ile birlikte görev yaptım.
Mecburi hizmetimi tamamladıktan sonra 2013 sonbaharında o zamanki adıyla yardımcı doçent kadrosunda Hacettepe Üniversitesi Spor Hekimliği Anabilim Dalına atandım. 2014 yazında Barcelona şehrinde Hospital Quiron Travma Departmanında ve Mutualitat de Futbolistes Catalanes’de Dr. Ramon Cugat’ın yanında PRGF ve biyolojik tedaviler üzerine klinik gözlemci olarak tecrübelerimi artırdım. Ardından çeşitli profesyonel spor kulüplerinde futbol takım doktoru (MKE Ankaragücü 2014, Çaykur Rizespor 2014-2015, Gençlerbirliği 2015-2020, MKE Ankaragücü 2020-2021, Gençlerbirliği 2022-halen) olarak çalışmaya başladım. Kulüplerde görev aldığım bu süreçte Türkiye Halter Federasyonu, Türkiye Ragbi Federasyonu, Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu gibi birçok spor federasyonunda sağlık kurul üyesi olarak görev yaptım. Üniversitedeki akademik çalışmalarımdan ve görev aldığım kulüplerdeki işlerimden fırsat bulabildikçe çeşitli turnuvalarda milli takım doktorluğu görevlerim oldu ve ay yıldızlı bayrağa hizmet etme gururunu yaşadım (A Milli Kadın Futbol Takımı, A Milli Kadın Basketbol Takımı, Ragbi Milli Takım Doktoru, Beyzbol Milli Takım Doktoru, Serbest Güreş A Milli Takım Doktoru)
Bugün itibariyle uluslararası saygın indekslerde Türkiye’nin en fazla yayını olan spor hekimi (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=gürhan+dönmez&sort=date) olmayı başardığım akademik yaşantımda yüzlerce tıp fakültesi ve spor bilimleri öğrencisine ders anlatırken onlarca ulusal ve uluslararası kongrede deneyimlerimi ve çalışmalarımı meslektaşlarımla paylaşma imkanım oldu. 2016 yılında Slovenya’da düzenlenen 34. Dünya Spor Hekimliği Kongresinde (34th World Congress of Sports Medicine) Takım Doktorluğu Kursunu düzenlerken 2018 yılında Hacettepe Üniversitesinde düzenlenen Sporcularda Kas Yaralanmalarına Güncel Yaklaşım Sempozyumuna ABD’nde spor hekimliğinin duayen isimlerinden Prof. Dr. Karl Bert Fields’ı davet ederek sempozyumun organizasyonunu üstlendim. Springer-Verlag tarafından basılan Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral’ın editörlüğünde hazırlanan Sports Injuries: Prevention, Diagnosis, Treatment and Rehabilitation adlı kitapta Editör yardımcısı olarak görev aldım. İki dönem Türkiye Spor Hekimleri Derneği genel sekreterlik görevini üstlenerek elimden geldiğince camiamıza katkı vermeye çalıştım. 2016 yılında değişen doçentlik kriterleri sonrası T.C. Üniversitelerarası Kurul tarafından spor hekimliği alanında doçentlik ünvanını alan ilk uzman spor hekimi olarak 29 Nisan 2019 tarihinde doçent oldum.
Çocukluğumdan beri hayalini kurduğum mesleği, kendimi bildim bileli peşinden koşturduğum futbol topuyla kombine edebilmek ve sürekli içinde olduğum sporu mesleğimin bir parçası haline getirmek dünyanın en şanslı insanlarından biri yapıyor beni. ‘Eğer sevdiğin işi yaparsan, hayatın boyunca bir kez bile çalışmış olmazsın’ diyen Konfüçyus bile benim ne kadar şanslı olduğumu gözleriyle görse inanamazdı muhtemelen. Ancak bunun da ötesinde hayattaki daha büyük şansım ise sevgili eşim Uzm. Dr. Duygu Dönmez (http://duygudonmez.com) ve iki oğlum Yağız Efe ile Mert Ege.
Ve artık sporcu sağlığı alanındaki tecrübemi, klinik deneyimlerimi ve pozitif enerjimi bundan böyle kendi kliniğimde sizlerle paylaşmaya hazırım. Görüşmek dileğiyle…
Dr. Gürhan Dönmez